Besøg ved Sødam

Tirsdag den 5 marts var vinja.dk på besøg ved Hans johnsen som laver Sødam kyllingerne. Gården ligger få kilometer vest for Tønder i Sønderjylland, man kommer ikke meget mere sydvest i Danmark. Naturen er utroligt flot i dette område, hvor de gamle ejendomme ligger på såkaldte varfter som er kunstige forhøjninger lavet til at beskytte gårdene mod høj vandstand som ofte indtraf i gamle dage hvor diget langs vestkysten endnu ikke var opført. Således er det også med gården Sødam, en gamle 4 længet gård bygger i friser stilen og første gang opført i 1500 tallet.

DSC_0571

Hans Johnsen er oprindelig sømand og arbejdede med at styre skibe rundt på verdenshavene indtil 1995 hvor han gik i land, for at finde en en ny tilværelse. Hans Johnsen og hans kone Elin  købte den gamle landejendom, og gik uden tidligere erfaring med landmandsdrift i gang med at første at opdrætte økologiske grise derefter senere i 1997 med at opdrætte økologiske kyllinger. Hans startede fra bunden af, og der var rigtig meget arbejde med at renovere den gamle gård og få bygget viden op omkring markdrift, dyrehold og hvad der ellers hører til for at drive landbrug.

Når man hører Hans fortælle om de mange historier og episoder der har været i årenes løb, er det tydeligt at den kvalitets produkt navnet Sødam i dag repræsentere er resultat af mange års hårdt arbejde. Hvor mange ting er blevet prøvet af og testet for at finde ud af om det var den rigtige vinkel på at drive landbruget. Den know-how som Sødam i dag har fået er en kombination af learning by doing, samt hvad andre landmænd har delt ud af erfaringer med kyllinge produktion.

Hans er en af pionerene indenfor produktion indenfor økologisk danske fødevarer, økologisk landbrug begyndte først for alvor at tage fart tilbage i 90erne. I dag er Sødam udelukkende fokus på produktion af kvalitetskyllinger, hvor nøgleordet er dyrevelfærd. Sødam har etableret et slageri, så kyllinger kan slagtes lokalt og dermed stresse dyrene mindst muligt. Arbejdet har båret frugt, det kan ses i dødelighed statistikkerne på kyllinger, hvor Sødam opnår en uhørt lav dødelighed. Hvor hovedparten af de kyllinger der bliver solgt i danske supermarkeder aldrig for lov at se dagens lys, når de går sammen med tusind vis af andre kyllinger i store haller. Kan Sødam kyllingen gå udenfor og hakke i jorden og det er en skønt syn at se. Det er opløftende at høre at det kan betale sig at satse på dyrevelfærd.

Sødams produkter kan købes på der sødams egen hjemmeside soedam.dk, eller i en række butikker rundt omkring i landet heri blandt Salling i Århus.

DSC_0622 kopiDSC_0655

DSC_0636

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *