Sønderjysk lammekød

Ude på den sønderjyske hede lever Åse Svendsen fårebesætning under åben himmel det meste af året. Kun når fårene skal læmme, kommer de ind i stalden for at få noget ekstra opmærksomhed. Dyrene lever et stressfri tilværelse som gør at de gode lammekødsprodukter bliver til en realitet. Åse har haft fårehold siden 1994 og har derfor gennem mange år opnået dygtighed indenfor hendes fag. Åse har vundet flere testpriser med hendes lammekøller, der altid har en meget høj kvalitet. Blandt udemærkelser hører, ekstrabladets – Suveræn økovinder – hedelam var klart bedst i en konkurrence ud af seks lammekøller. Hedelam vandt en test af lammekød i Smag og behag, blandt 15 forskellige producenter -bla. med udtalesen “Lidt mørkere kød, flot fedtmarmorering, mild duft af lam og god smag, meget mørt og saftigt” Hvilket er med til at sementere hedelams suveræne kvalitet. Årsagen til denne unikke kvalitet ligger i Åse mantra omkring dyrehold. Den går meget simpelt ud på; dyrevelfærd er kvalitet. Hvis dyrene har haft et stressfrit sundt liv, giver dyrene også gode produkter.

Til at passe de mange dyr på gården arbejder 3 hyrdehunde på at flytte de store dyreflokker, det er en bjergtagende syn at se hundene arbejde med en stor fåreflok. Hyrdehundene er et af de vigtigste arbejdsredskaber på gården, hvor de gode hedelam produkter stammer fra.

Fårene er en bestemt race, blanding af lacoon og dorset, det gør det muligt at der kan fødes lam hele året – og der kan slagtes og leveres lammekød til danske forbruger året rundt. Lammene bliver slagtet på et lokalt slagteri, hvilket gør at dyrene bliver udsat for mindst muligt stress fra transport. Lammene bliver slagtet når de har en levende vægt på omkring 40-45 kg. Det giver en slagtevægt på omkring 19-22 kg og en lammekølle på ca 3 kg. Der er på gården ca. 500 moderfår, yderligere lever der 3 æsler på gården som har der særlige rolle i fåreholdet. De fungere som såkaldte “guardians” for fåreflokken, hvor de sørger for at ræven ikke spiser de nyfødte lam. Æslets blotte tilstedeværelse i fåreflokken hjælper til at ræven holder sig på afstand. Fårene lever af græs det meste af året, da dt bliver hyrdet rundt på store arealer om vinteren, så længe markerne ikke af sne dækket kan fåreflokken klare sig uden tilskudsfoder. Hvis der er meget sne på markerne bliver fårene fodret med græsensilage.file://localhost/Users/andreaskjaersvendsen/Pictures/lam.png

For nærmere oplysninger om hedelam, se deres hjemmeside på www.hedelam.dk.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *